Všichni psi budou muset mít povinně čip

S novelou veterinárního zákona a povinností čipovat všechny psy od 1. ledna 2020 se toto téma stává čím dál častěji probírané mezi pejskaři na Moravě a ve Slezsku.

Některá města už v minulých letech povinnost načipovat psa zavedla, ne však všude. Například v Kroměříži pes nemusí mít čip, ve Zlíně je to dobrovolné. Naopak v Přerově či Ostravě musí.

Ne všem pejskařům se tato chystaná novinka líbí. Někteří upozorňují na zdravotní a psychická rizika u zvířat, především u těch nemocných a starších jedinců. „Mám o svého psa strach. Přijde mi to opravdu nepřirozené strkat mu cizí předmět pod kůži, jsou případy ve světě, že čip cestoval po těle zvířete a způsobil i rakovinu a další zdravotní problémy. Vždyť stačí tetování psa,“ zlobí se například pětašedesátiletá Eva Hajdová z Kroměříže, která se stará od tři psy. „Mám tuhle čivavu, a pak dva maltézáčky. Nedovedu si představit, že jim to budu muset udělat. Nikam nejezdíme, jsme jen doma a kolem domu chodíme na procházky. Nehnou se ode mě. Jsem z toho nešťastná,“ svěřila se žena Zikadu.

Přerov čipuje již od roku 2009

Například v Přerově však už v roce 2002 do obecně závazné vyhlášky zavedli osvobození od placení místního poplatku ze psů po dobu tří let u těch majitelů psů, kteří nechají svého hafana označit mikročipem.

„Povinné čipování psů na území města Přerova pak bylo zavedeno už od 1. ledna roku 2009, kdy nabyla účinnosti obecně závazná vyhláška o trvalém označování psů. Tu vydalo Zastupitelstvo města Přerova dne 8. prosince 2008,“ informovala Zikado mluvčí Přerova Lenka Chalupová. Dodala, že zavedením povinného čipování psů se ve městě zajistila okamžitá a nezaměnitelná identifikace psa. „Majitel má také větší šanci v případě ztráty zvířete, že se pes najde.

„Trvalé označení mikročipem výrazně usnadní činnost správního orgánu, a to zejména v průběhu projednávání přestupků a správních deliktů, kterými došlo, či mohlo dojít k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, popř. jiných právních předpisů,“ upozornila ještě Chalupová.

Ostravané bojují proti čipování

Téměř každé zastupitelstvo v Ostravě řeší občané se zastupiteli čipování psů. Vznikla zde i petice proti čipování psů. Lidé neustále žádají město, aby povinné čipování psů zrušilo. Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) opakovaně odpovídá tím, že už za rok bude povinné čipování v rámci celé republiky.

Podle ostravské mluvčí Andrey Vojkovské město žádné změny ve vyhlášce nechystá. „Čipování psů se na území města osvědčilo. Strážníci městské policie průběžně provádí kontroly psů,“ uvedla Vojkovská. Města totiž nastavila i dost vysoké pokuty za to, že chovatel nenechá svého psa očipovat.

Ve zlíně čipují dobrovolně

Jinak na to šli ve Zlíně, kde je dosud čipování psů dobrovolné. „Předpokládá se, že od roku 2020 bude novelou zákona nařízeno povinné čipování všech psů. Bude však nutné zajistit dodavatele jednotných čipů s mezinárodními pasy, čtečky čipů a vybrat jednotný registr majitelů pro celou republiku,“ upozornil mluvčí Zlína Zdeněk Dvořák. Dodal, že zatím to ve Zlíně funguje tak, že ten, kdo nechá psa načipovat, tak nemusí rok platit poplatek ze psa.

Veterináři i zaměstnanci psích útulků důrazně upozorňují, že tím, že chovatel nechá načipovat svého psa vše nekončí. „Lidé zapomínají ten čip nechat zaregistrovat. Tím pádem je to čipování k ničemu. V současnosti fungují v Česku dva registry pro zapsání čipu. Je také více druhů čipů, je potřeba si vybrat ten s mezinárodní platností,“ upozorňují veterináři.

(noc)